Lootus. Kahekümne teine kohtumine.

Kahekümne teisel kohtumisel oli teemaks eestlaste maailmapilt, uskumused ja side religiooniga. Et eestlased on enamikus juba mitu sajandit ametliku konfessiooni kohaselt luterlased, oli kõigile teada. Kuid millest on tingitud asjaolu, et tänapäeval, pärast Nõukogude usupiirangute lõppu, on eestlased väidetavalt jäänud üheks kõige usuleigemaks rahvaks maailmas? Mida nad usuvad ja miks?

Et selles pisut selgust saada, alustasime päris kaugelt- eestlaste kristluse-eelsest maailmapildist. Kõnelesime muistsetest pühakohtadest, hiitest ja lohukividest, aga ka Kuremäest ja Toonelast. Ja saime pisitasa selgemaks, et ei ole see eestlaste side kõiksusega nii kadunud ühti. Mõnikord võtab soov enda maised mured kellegi teise kaela ajada aga võimust üsna veidratel viisidel ja nii, vahel ka läbi mustavõitu huumori, on see kihk leidnud tee ka kirjanike ja filmimeeste töölauale. Hiljuti rahvusvahelistki tähelepanu pälvinud film “November” toob silme ette oma versiooni krattidest. Päeva lõpetasime nostalgialainel- Lembit Ulfsaki “Keskea rõõmud” ja lai valik muresid, mille lahendamise tubli eestlane heal meelel nõidade ja teadmameeste kanda jätaks.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s