Pärlid: kahekümnes kohtumine

… toimus 2. mail. Maikuu alguse ja loodusteema puhul oli sobilik alustada kohtumist Heli Läätse esitatud lauluga “Toomepuu”. Toomepuu ehk toominga juurest hüppas mõttelõng Toomemäele ja meid ees ootavale õppekäigule. Tuletasime meelde loomad, putukad, kahepaiksed, lilled ja õitsvad puud. Iga Pärl sai rääkida oma sidemetest looduse ja loomadega. Kes meenutas operaator Kõpsi tegemisi, kes rääkis oma lemmikloomast, kes solvunud kuldnoka üritamisest laulda võidu kõlarist tuleva techno rave’i muusikaga … Saime tuttavaks Eesti rahvusliblika pääsusabaga. Tema sini-must-valge tiivamuster on tõesti muljetavaldav!

Saage tuttavaks: Eesti rahvusliblikas on pääsusaba!

Kõige suuremat tähelepanu pälvis siili ja hundi duell rahvuslooma auväärsele tiitlile. Hundile kui rahvusloomale saigi osaks põhjalikum käsitlus. Tutvusime Valdur Mikita eelmisel aastal kirjutatud artikliga “Miks passib just hunt Eesti rahvusloomaks?” Autor põhjendab seda valikut väga tugevate argumentidega: “Kultuuri vaatevinklist on hunt metsaelajas, kelle kohta on rahvasuu kõige enam loonud legende, õpetussõnu, endeid ja lugusid. Nii rohkearvulist pärimust ei ole siinmail tekkinud mitte ühegi teise liigi kohta ei looma- ega taimeriigis. Näib, et hunt on kogu soome-ugri orgaanilisest elusainest kõige müstilisem ja lobisemishimulisem natuur. Tõenäoliselt on paljud eestlased oma elu jooksul kokku puutunud ka isikliku hundipärimusega.” Uurisime selliseid sõnu, nagu hundiisu, hundiseadus, hundijutt, hundipass ning vanasõnu ja teisi kõnekujundeid. Loomulikult ei jäänud märkimata ka libahunt eesti folklooris ja külakultuuris. Pärast kohvipausi vaatasimegi mängufilmi “Libahunt” ja leidsime, et hundi juures köitis ja köidab siiani eestlasi just julgus ja vabadusiha.

VÄGEV HUNT! Hunt sobib iseloomu poolest ideaalselt Eesti rahvusloomaks

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s