Pärlid: kolmeteistkümnes kohtumine

… toimus 14. märtsil, emakeelepäeval. Seetõttu oligi meie kohtumise läbivaks teemaks emakeel, selle hoidmine ja arendamine. Alustasime Kristjan Jaak Petersoni elu ja tegevuse meenutamisega, lugesime tema kuulsaimat luuletust “Kuu”:

Kas siis selle maa keel
laulu tuules ei või
taevani tõustes üles
igavikku omale otsida?                                                                                                                Edasi veeres jutulõng Meinhard Laksile ja tema poolt algatatud emakeelepäeva tähistamisele. Juba 20 aastat on emakeelepäev olnud riiklik tähtpäev. 2008. aastast kirjutatakse sellel päeval e-etteütlust. Kuulasime, lugesime ja analüüsisime selle aastast e-etteütlust. Silma hakkas, et seekordses etteütluses oli väga palju paralleelvõimalusi. Kirjutasime ka oma klubi etteütluse. Pärlid olid selleski tegevuses tõelised pärlid! Esikohta jagasid Katja ja Vlad, ülejäänud klubilased olid võrdselt teisel positsioonil. Rääkisime paljudest olulistest sündmustest: aasta keeleteost, kõige eestilikuma sõna konkursist jne. Meie pakkumised olid jõgi, ööbik, jõeäär, pääsuke, päike, jäääär … Vlad luges meile Leelo Tungla luuletuse “14 emakeelset käänet”. Kuulasime Pärt Uuspõllu “Kas siis selle maa keel”. Kohtumise lõpus meenutasime ka traagilisi sündmusi 9. märtsil 1944 ja vaatasime arhiivimaterjale. Kohtumiseni laupäeval Eduard Vilde muuseumis! 🙂

 

3 kommentaari “Pärlid: kolmeteistkümnes kohtumine

  1. Vähe sellest, mõnikord aetakse ka kärbseid pähe või määritakse mett moka peale! Mõnikord aga kantakse keelt ja siis läheb küll kops üle maksa. Aga loodame, et läheb ikka lepase reega ja mõtted pole segi nagu puder ja kapsad!

    Meeldib

  2. Nägin täna oma uudiste voos toredat pooletunnilist saadet, mille pealkiri algab, nagu mingi anekdoot, sõnadega “Soomlane, lätlane ja venelane…” 🙂 Kuigi see ei ole anekdoot, ikka pakub see poolteist tundi lõbu, sest seal Eestis elavad soomlane, lätlanna ja venelane arutavad omavahel eesti keelt, ja muuseas pakuvad oma “kõige eestilikuma” sõna variante. Soovitan väga!

    https://menu.err.ee/920957/soomlane-latlane-ja-venelane-analuusisid-eesti-keelt-miks-teel-on-nii-mitu-tahendust

    Meeldib

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s