Jõhvikad: seitsmes kohtumine

Kui lai ja mitmekesine on rahvakultuuri mõiste! Siia kuuluvad  tavad ja kombed,  rahvakalendri tähelepanekud  ja traditsioonid, laulud ja tantsud,  muistendid, müüdid, uskumused, vanasõnad, jutud ja lood, vanaaegne talurahva arhitektuur  ja inimeste elulaad,  toidud ja mängud, palju muudki veel…

Tänapäeval meenutame tihti rahvakalendri päevi, kuna sinna on kogutud teavet ilmast, töödest, kommetest ja loodusest. Rahvapärimustes on palju päevi, mis  tähistavad teatud tööde lõppu või algust. Novembrikuus on  mardipäev ja kardipäev , siis käivad  mardi- ja kadrisandid  majast majja  ja soovivad rahvale pere, karja, vilja  õnne ning korjavad ande. Vanasõnad ütlevad „Sügisel on seitse söömalauda, kevadel ei kakukest“, „Tööl  on viha juur, aga magus vili“, „Kuidas meister, nõnda töö“,  „Töö kiidab tegijat“, „Kuidas isa ees, nii pojad järel“, „Peremees perekonna pea, aga perenaine pere hing ja süda“  jpt.

Vaatasime Oskar Lutsu raamatu „Suvi“ ainetel mängufilmi ning põnevusega jälgisime Paunvere kihelkonnakooli vilistlaste tegevusi  kodukandis.  Seda teost võib ju ka nimetada rahvalemmikuks; huumorit ja nalja, teravaid ja tarku ütlemisi on sealt küllalt!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s