Rebased: neljas õppekäik

toimus  6. mail Niguliste kirikusse, kus asub Niguliste muuseum, mis on Eesti Kunstimuuseumi filiaal. Kiriku ajaloost ja muuseumi eksponaatidest rääkis lähemalt giid Anastassia Langinen. Kaupmeeste ja meresõitjate kaitsepühakule Nikolausele pühitsetud kirik rajati tõenäoliselt 13. sajandi keskpaigas. Pikemalt saime teada Hermen Rode töökojas valminud suurejoonelise peaaltari retaablil kujutatud  sündmustest ja  tegelastest. Eemalt vaatasime Bernt Notke kuulsat  “Surmatantsu”. Huvi äratas Hõbedakamber, kus on valik Eesti Kunstimuuseumi hõbedakogust, peamiselt Tallinna gildide ja Mustpeade vennaskonna vara. Lähemalt uurisime Mustpeade vennaskonnale kuulunud haruldast hirvejalgpokaali (1721), mis olevat Peeter I  kingitus. Põrandat katsid  kesk- ja varauusaegsed hauaplaadid.  Pilku köitsid jõukate linnakodanike, aadlike ja pastorite  kirkavärvilised restaureeritud epitaafid ja vappepitaafid seintel. Kontserti kuulates imetlesime silme ees olevat  vitraaži, mille autor on Rait Prääts.

Järgnes orelipooltund. Musitseeris professor Andres Uibo. Kavas oli Franz Tunderi (1614-1667), Edgar Arro (1911-1978) ja Dietrich Buxtehude (1637-1707)  helilooming.

Osavõtjad jäid üritusega rahule. Suur tänu korraldajaile ja toetajaile.

IMG_0775IMG_0778IMG_0789

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s